پردازش رایانهای زبان
رایانه و زبان - ۲۰

رایانه و زبان- ۲۰
کاربردهای پردازش رایانهای زبان: پردازش متن در آموزش زبان
دکتر هادی ویسی
...................................................
از جمله کاربردهای پردازش رایانهای متن در آموزش زبان، آزمونسازی خودکار مبتنی بر پیکره، تعیین خودکار سطح زبانآموزان و نمرهدهی به متون نوشته شده توسط آنها، تصحیح خودکار نوشتههای آنها از نظر خطاهای املایی و دستوری است. تعیین سطح و تصحیح آزمونها به صورت خودکار از نیازمندیهای اصلی برنامههای رایانهای (اپها) آموزش زبان است. آزمونسازی پیکرهای، علاوه بر استفاده در برنامههای رایانهای، در مراکز آموزش زبان نیز برای تولید خودکار نمونه سوالات آزمون مورد استفاده قرار میگیرد.
روشها: برای تصحیح خودکار نوشتهها، از ابزارهای خطایاب املایی (برای بررسی خطاهای املایی)، خطایاب دستوری، تجزیه نحوی (سازهای و وابستگی) و برچسبزنی اجزای کلام (برای خطاهای دستوری) استفاده میشود. هرچند برای تحلیلهای سطح بالاتر (معنا و گفتمان) نیز پژوهشهای مختلفی در حال انجام است، اما کارایی الگوریتمها در حد مقبول نیست. در تعیین سطح زبانآموزان از روی نوشتههای آنها هر چند میتوان ویژگیهای مختلف (مانند املا، نحو و ...) را تفکیک بررسی کرد اما رویکرد غالب این است که از روی کل نوشته یک امتیاز به زبانآموز داده شود و این کار عمدتا با روشهای یادگیری عمیق (در صورت داشتن داده کافی) کارایی قابل قبولی ارائه میدهد
...................................................
پینوشت: امروزه با همهگیر شدن نقش رایانهها در ابعاد مختلف زندگی انسان، حوزهٔ زبان (نوشتاری و گفتاری) نیز از فناوریهای مرتبط با رایانه بیبهره نبوده و رشد شتابان هوش مصنوعی منجر به خلق ابزارهای مدرنی در این حوزه شده است. «رایانه و زبان» یادداشتهای کوتاهی در مورد نقش رایانه در زبان و یا نحوه استفاده از آن برای پردازش زبان، با تاکید بر زبان فارسی، است. این یادداشتها را آقای دکتر هادی ویسی، معاون علمی مؤسسهٔ لغتنامهٔ دهخدا، تهیه کرده و هر هفته یکی از آنها در وبگاه و شبکههای اجتماعیِ مؤسسهٔ لغتنامهٔ دهخدا منتشر میشود.
نظر شما :